- Editură: Mihail Sadoveanu
- Cod: stand
- Autor(i): Mihail Sadoveanu
- Apariție: 2015
- ISBN 978-6-0693-95-4
- Nr. pagini / Copertă / Format: 360 pag. (coperta plastefiata lucios | format 15x20)
Mihail Sadoveanu
Titlul romanului are o semnificatie dubla. O prima semnificatie provine din faptul ca Zodia Cancerului este denumirea populara a Zodiei Racului (latinescul "cancer” insemnand "rac” in limba romana); mersul inapoi al racului poate fi o aluzie la regresul tarii in timpul domniei lui Duca-Voda. O a doua semnificatie se refera la cancer, o boala ce macina organismul dinspre interior inspre exterior, aceasta fiind o aluzie la slabirea interna a Principatului Moldovei de catre acelasi Duca-Voda care a facut ca statul sa devina vulnerabil pe plan extern.
In toamna anului 1679, aflat in drum spre Istanbul pentru a transmite un mesaj tainic sultanului din partea regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, abatele francez Paul de Marenne tranziteaza Principatul Moldovei, calauzit de la Liov de capitanul mercenar Ilie Turculet. In tinutul Romanului, ei se intalnesc cu beizade Alecu Ruset, fiu de domnitor, caruia i se incredintase protejarea inaltului oaspete, iar suita marita se indreapta catre Iasi pentru ca abatele sa fie prezentat domnului Gheorghe Duca. Pe parcursul calatoriei, oaspetele francez are prilejul sa se familiarizeze cu diferite locuri si obiceiuri din Tara Moldovei. Alecu Ruset ii marturiseste abatelui dragostea sa pentru domnita Catrina, fiica voievodului tiran; aceasta fusese logodita din copilarie cu beizade Stefan, un fiu urat si slut al fostului domnitor Radu Leon.
Romanul este impartit in 33 de capitole, fiecare avand un titlu lung (precum in cronicile moldovenesti) care invaluie trecutul intr-o aura de legenda populara.
Fragment din cartea " Zodia Cancerului" de Mihail Sadoveanu
"In ziua de 28 septemvrie, marti inainte de amiaza cu doua ceasuri, parintele abate Paul de Marenne intra in Iasi printre vii si facu popas la cismeaua Pacurarului. Aici il intampina armasul Toader Fliondor cu cativa osteni calari si cu ceva mai multi feciori de boieri dintre Racovitesti si Buhusesti, care erau in cinste mare la Duca-Voda, avand intre ei ca mai de frunte, desi mai tanar, pe feciorul marelui logofat Miron Costin. Neculaies Costin n-avea decat optsprezece ani si de-abia prindeau sa-i deie tuleile barbii si-ale mustatilor; venise insa de la Iesi cu multa invatatura castigata in scolile lor cele mai inalte. Se aflau si intre Milesti, ca si intre alte neamuri, baieti invatati, dar feciorul logofatului Miron venise c-o mare faima; laudat si slavit de dascalii lui, asezat mai presus decat toti coconii Lehiei, prin agerimea priceperii. Tinere de minte ca dansul n-avea nime si putea sa numere pe rand toate neamurile, semintiile si imparatii, de la Adam pana in zilele lui Mehmet si Leopold. Avand si-o limba mladioasa, el fusese hotarat de Buhus hatmanul sa iasa alaturi de Fliondor, pentru oratia de bunavenire.
Ava Paul se opri, contempland acel tineret care isi strunea in fraie caii, jucandu-i cu neastampar. Pretuia in sine nu numai bogatia podoabelor si-a straielor, nu numai rasa harmasarilor arabesti si asturcani, ci mai ales scanteierea din acei ochi copilaresti si trufasi in acelasi timp. "