- Editură: Lizuka Educativ
- Cod: liz-12591
- Autor(i): Tiziana Valpiana
- Apariție: 2018
- ISBN 9786068714134
- Nr. pagini / Copertă / Format: 214 pag. (coperta plastefiata lucios | format 13x20)
Tiziana Valpiana
ALIMENTATIA NATURALA A COPILULUI
Alaptare, intarcare, retete sanatoase pana la varsta de 6 ani
Sosirea unui copil trezeste iubire si sensibilitate, dar si multe dubii.
Aceasta carte raspunde la multe intrebari pe care parintii si le pun cu
privire la un aspect fundamental al cresterii unui copil: alimentatia.
• E de preferat sa il alaptezi la san sau cu biberonul? Daca alaptarea
artificiala este o necesitate, care lapte este mai indicat exigentelor sale
nutritionale?
• in momentul intarcarii, ce alimente se aleg, cum se gatesc si cum se
combina pe parcursul zilei? Multe retete simple si gustoase adaptate
copilului pana la varsta de 3 ani.
• Cand un copil este mai mare, ce sa-i oferi la micul dejun, la pranz, la
gustare, la cina, in vacanta, in timpul petrecerilor?
Tiziana Valpiana a fost printre fondatorii centrelor ”Il Melograno”
infiintate in mai multe orase italiene, care ofera ajutor parintilor in
timpul sarcinii, nasterii, alaptarii si in primii ani de viata ai copilului.
Aleasa a Parlamentului italian, a participat la activitatea Comitetului
bicameral pentru copii.
Cuprins:
7 ALIMENTATIA SUGARULUI
9 De partea copilului nou-nascut
9 La nastere
12 Instinctul de supt al copilului
13 Hrana ca experienta de placere
18 Alaptarea la san
18 Chimia si fiziologia alaptarii
18 Colostrul;
19 Laptele definitiv;
20 Aspecte imunologice ale laptelui
matern
26 Totul despre alaptarea la san
26 Pregatirea sanului
27 Cum se alapteaza
29 Aspectul psihologic…;
31 …si cel practic
33 Igiena alaptarii
35 Intervalul nocturn
37 Alaptare si crestere
40 Alaptarea artificiala
40 De ce se recurge la alaptarea artificiala;
41 Aspectul psiho-logic al alaptarii;
42 Cum sa alegeti laptele inlocuitor cel mai bun
43 Laptele praf
45 Alegere si utilizare
46 Tipurile de lapte vegetal
47 Laptele de cereale; 48 Laptele de migdale
50 Laptele de vaca
50 Laptele sterilizat (UHT);
50 Laptele condensat;
51 Folosirea lapteluide vaca
51 Laptele de capra
52 Sticluta penrtu alaptare
53 Cum se da sticluta pentru alaptare;
54 Cum se curata sticluta pentru alaptare
56 Dificultati neasteptate
56 Nasterea inainte de termen;
57 Nasterea gemelara;
57 Icter neonatal;
59 Nou-nascutii cu probleme;
59 Operatia cezariana;
60 Alergii familiare;
62 intoarcerea mamei la locul de munca
65 Bunastare, sanatate si alimentatie
65 Elemente de observat
65 Fecale;
67 Prezenta balonarilor, meteorismului, colicilor;
67 Mirosul nou-nascutului;
68 Respiratia nou-nascutului;
68 Prezenta
sughitului;
68 Prezenta crustei de lapte (dermatita seboreica infantila);
69 Greutatea
72 Unui nou-nascut ii este bine daca...
73 iNTARCAREA
75 De la alimentatia cu lapte la alimentatia solida
75 Pana cand sa se continue alaptarea
76 Atentie la conditionarile sociale;
77 Termerea ca laptelenu va mai fi suficient
77 Istoria: ce faceau stramosii nostrii?
78 Schimbarile culturale din anii '50
78 Aspecte psiho-afective ale intarcarii
79 Trecerea de la „hrana mamei“ la „alta hrana“
79 intarcare: cand si cum
79 Perioada intarcarii, nu exista o regula;
80 O trecere
graduala;
81 E nevoie de calm si concentrare;
81 Favorizarearegularitatii;
82 Copilul dezvolta o atitudine activa
82 Ce e de facut
82 Tratarea situatiilor speciale;
83 Nu folositi un scaun inalt;
83Favorizarea
cunoasterii;
83 Uneori este indicat sa-i punem mancarea in gura;
84 Respectarea alegerilor sale;
84 incet-incet la masa cu cei mari;
85 Folosirea vaselor si oalelor potrivite
88 O alimentatie „vitala“
88 Alimentele integrale
89 Importanta florei bacteriene pentru lupta impotriva bolilor
90 Combinatiile alimentare
92 Fierberea…92 …legumelor; 92 …fructelor; 92 …a carnii si a pestelui
92 Condimentele
93 Ulei; 93 Unt; 93 Margarina; 93 Mirodenii; 94 Sare; 94 Gomasio
103 Alte elemente indispensabile
103 Soarele; 103 Aerul; 104 Apa
105 intarcarea: un parcurs in etape
105 Problema intolerantelor
106 inceperea intarcarii
107 Indicatii practice
116 Alimentele cele mai potrivite copiilor mici (si mari)
116 Importanta de a manca impreuna
117 Legumele
117 Supa de legume; 118 Morcovul; 118 Dovlecelul; 119 Tipuri de varza
si conopida; 119 Spanac; 120 Ci;uperci; 120 Ceapa; 121 Praz; 121
Usturoi; 121 Salata verde; 122 Sfecla rosie 122 Telina; 122 Radacina de
telina; 122 Anghinare; 123 Rosie; 123 Cartof; 123
Vanata; 123 Ardei
123 Fructele
124 Care fructe?; 124 Cand?; 124 Mar; 125 Para; 125 Cireasa; 126
Capsuna; 126 Afina; 126 Pruna; 126 Struguri; 127 Piersica; 127 Curmala;
127 Smochine; 128 Castana; 128 Banana
128 Fructele uscate
129 Prune uscate; 129 Stafide; 129 Smochine uscate;
129 Caise uscate
130 Semintele uleioase (fructe uscate)
130 Migdale; 130 Alune; 130 Nuci
131 Cerealele: principii, continut, valori nutritive
133 Sub forma de fulgi; 133 Sub forma de boabe; 133 Orez; 134 Orz; 134 Grau;
140
Pastele fainoase; 141 Alac; 142 Mei; 142 Porumb; 143 Ovaz; 143 Secara;
143 Hrisca; 144 Kokkoh
144 Leguminoase
145 Mazare sparta; 146 Linte; 146 Fasole; 146 Naut; 146 Fave;
147 Fainuri din leguminoase
147 Soia si derivate
147 Laptele de soia; 148 Tofu; 148 Tamari si soyu; 149 Tempeh
149 Produsele lactate
149 Iaurtul; 150 Branzeturile; 151 Ricotta; 151 Varietatea de
branzeturi; 153 Branza topita
153 Ouale
154 Carnea
155 Analiza structurii fizice a omului; 157 Calitatea carnii
disponibile astazi; 158 Carnea in alimentatia copiilor;
159 Maruntaiele; 161 Carnatii si salamurile; 161 Pestele
161 Bauturile
162 Apa; 164 Laptele; 164 Sucurile de fructe; 166 Ceaiul; 166 Hibiscusul;
167 Cafeaua; 167 Cafeaua de orz; 167 Yannoh; 167 Ciocolata;
168 Ceaiuri din plante; 168 Coca-Cola si produsele inrudite; 169 Alcoolul
170 Alimente speciale
170 Suplimentele alimentare
170 Produsele albinelor; 171 Drojdia de bere; 172 Graul germinat
173 Alimentatia de evitat
173 Alimentatia infantila si bolile varstei adulte
173 Sare si hipertensiune arteriala; 174 Grasimi si ateroscleroza; 174
Grasimi, zaharuri si obezitate
175 Alimentele dietetice pentru copii
176 Alimentele industriale
177 Produsele omogenizate; 180 Produse liofilizate
180 Un exemplu pozitiv: alimentele Demeter
182 Conditii speciale
182 Copilul care nu mananca
183 Cand inapetenta devine o obisnuinta; 184 Solutiile
185 Copilul slab
185 Copilul care mananca prea mult
186 Ce e de facut?
187 Copilul cu probleme
188 Copilul alergic
188 Cum se instaleaza o alergie; 189 Cum se previne o alergie;
189 in cazul in care copilul este supus unui risc ridicat; 191 Cum se
identifica o alergie
192 Copilul vegetarian
193 Copilul bolnav
193 in cazul in care copilul are febra; 194 Daca are diaree; 195 Daca sufera
de constipatie; 196 Daca are acetona (corpi cetonici)
197 ALIMENTATIA NATURALA PENTRU COPII MAI MARI
199 Stabilirea unei diete sanatoase si complete
199 Evaluarea cresterii propriului copil
200 Consumarea a patru mese pe zi
200 Micul dejun; 202 Pranzul; 204 Gustarea; 204 Cina
205 A sti cum se schimba meniurile
205 Evitarea abuzului de anumite alimente
205 Bomboanele; 206 Guma de mestecat
207 Circumstante speciale
207 Sa gatim impreuna
209 Cand va aflati in vacanta
209 La munte; 209 La mare
211 Retetele pentru petreceri
211 Sandwich-urile; 212 Fructele proaspete si uscate; 212 Bauturile
213 Anexa bibliografica si documentara